➜ Tytuł: Dlaczego jemy rośliny? Sekrety owoców, warzyw i zbóż
➜ Seria: Akademia mądrego dziecka. Chcę wiedzieć
➜ Autor: Iban Eduardo Munoz
➜ Ilustracje: Alberto Montt
➜ Tłumaczenie: Katarzyna Okrasko
➜ Wydawnictwo: Harper Kids
➜ Rok wydania: 2022
➜ Objętość: chudzina
➜ Dla kogo: dla tych co sami jeszcze nie czytają, ale dużo już rozumieją , dla samodzielnych w czytaniu
➜ Ocena ogólna: wybitna
Popularnonaukowe książki o jedzeniu to worek z różnymi treściami, formami i punktami widzenia. Sam jednak fakt pojawiania się coraz większej liczby publikacji dla dzieci na temat pożywienia (warzyw, owoców, mięsa czy nawet umiejętności gotowania), to dobry krok w stronę większej świadomości oraz podejmowania w przyszłości bardziej odpowiedzialnych decyzji.
Na stronie wspominałam już o kilku książkach, nawiązujących do tej tematyki:
- Przekroje: owoce i warzywa,
- Na ryneczku,
- Skąd pochodzi nasze jedzenie?,
- zestawienie – 10 smakowitych książek dla dzieci o jedzeniu i gotowaniu.
AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA – DZIECI CHCĄ WIEDZIEĆ
,,Dlaczego jemy rośliny? Sekrety owoców, warzyw i zbóż” to kolejna, prawdziwa petarda, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Harper Kids. Jej twórcami są: doktor w dziedzinie biologii molekularnej i chemii Iban Eduardo Munoz oraz chilijski ilustrator Alberto Montt. Książka ukazała się w ramach cyklu ,,Akademia mądrego dziecka. Chcę wiedzieć”.
Przykładowe książki, które recenzowałam tej serii:
BRUKSELKA W SOSIE SŁODKO-ŚMIESZNYM
,,Dlaczego jemy rośliny?” zaczyna się słowami wstępu:
Ta książka opowiada o roślinach jadalnych. Pewnie pomyślisz: ,,Ale nudy”, albo że nie masz ochoty na czytanie przepisów kulinarnych, albo co gorsza, że trzeba będzie się nauczyć nazw łacińskich, takich jak Solanum lycopersicum (…).
O czym byś nie pomyślał, ta książka odpowiada na pytania, które jeszcze nawet nie zdążyły pojawić się w twojej głowie! (…) Po co nam arbuzy bez pestek i skąd wziąć pestki, żeby zasiać nowe arbuzy bezpestkowe? (…)
I chyba najważniejsza kwestia – możemy wreszcie zacząć czytać tę książkę?”
Iran Eduardo Munoz, Dlaczego jemy rośliny? Sekrety owoców, warzyw i zbóż, str. 2
Jeżeli ten wstęp nie nastroił Was jeszcze pozytywnie, to pewnie tylko dlatego, że zacytowałam wyłącznie jego fragmenty! Cała książka pisana jest w takim tonie – narrację prowadzi się przystępnym językiem, wtrącając co chwilę humorystyczne wstawki oraz przytaczając anegdoty.
POKAŻ POMIDORKU, CO MASZ W ŚRODKU
W ,,Dlaczego jemy rośliny?” można na przykład przeczytać; w jaki sposób człowiek poprawia naturę, ile istnieje gatunków roślin na świecie, jakie są najbardziej popularne i najczęściej zjadane, jak powstało rolnictwo, kto wymyślił genetykę czy jak samemu… wyhodować zupełnie nowy rodzaj pomidora!
Dodatkowo, książka jest bogato ilustrowana i nie brakuje w niej zabawnych obrazków z jeszcze śmieszniejszymi komentarzami! Miłym akcentem są również swego rodzaju przewodnicy – para warzyw, która pojawia się na pasku, u dołu strony, gdzie często rozwijają jeszcze poruszany na rozkładówce temat lub wyjaśniają wybrane zagadnienie.
DLA KOGO JEST TA KSIĄŻKA
Muszę przyznać, że nie spodziewałam się być tak pozytywnie zaskoczoną przez ,,Dlaczego jemy rośliny?”. Z tej książki emanuje pozytywna energia, pasja do jedzenia (i przede wszystkim roślin), chęć zgłębiania tajemnic świata, ale również kreślenie perspektywy przyszłości.
Choć autorzy wyraźnie mówią o konsekwencjach poprawiania przyrody, to jednak zarażają chęcią samodzielnego zagłębienia się w tajniki hodowli warzyw.
Polecam tę książkę wszystkim dzieciom powyżej 5 roku życia.
Link do strony Wydawnictwa: https://egmont.pl/Dlaczego-jemy-rosliny-Sekrety-owocow-warzyw-i-zboz.-Akademia-madrego-dziecka.-Chce-wiedziec,63369224,p.html