Sam Cukier – recenzja

Sam Cukier – recenzja

Tytuł: ,,Sam Cukier”

Autor: Katarzyna Samosiej

Ilustracje: Katarzyna Samosiej

Wydawnictwo: Studio Koloru

Rok wydania: 2020

Objętość: chudzina

Dla kogo: dla najmłodszych , dla tych co sami jeszcze nie czytają, ale dużo już rozumiejądla samodzielnych w czytaniu

Ocena ogólna: ma dużo zalet

 

Recenzja:

Kwestia cukru oraz jego szkodliwości, a zarazem niezwykłej popularności we współczesnym świecie pojawia się na świeczniku dość często. Poświęcono mu już kilka rozdziałów w różnych książkach, np. w ,,Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci, ale ciągle czekam na odpowiednią pozycję, która w całości poświęci się temu zagadnieniu. I oto jest jedna z nich! 

 

,,Sam Cukier” to w pełni autorska książka Katarzyny Samosiej. Prawdopodobnie czytelników zaskoczy jej skład – mamy tutaj w zasadzie takie połączenie picturebooka z częścią popularnonaukową. 

 

 

 

Na początku Sam Cukier jak James Bond wprowadza czytelników w jego słodki i trochę niebezpieczny świat. Swoją opowieść rozpoczyna od dnia powstania, czyli tego jak jeszcze był burakiem. Później korzystając z bogatych ilustracji pokazuje, gdzie można go odnaleźć.

 

Niektóre produkty wydają się dość oczywiste – słodki lukier, błyszczące kostki cukru czy lepki karmel to jego niezaprzeczalne miejsca bytowania. Nasz bohater zdradza jednak, że może pojawiać się także chociażby w serku, budyniu, musztardzie, a nawet w puszce z tuńczykiem! Cukier ukrywa się w tak wielu produktach i pod tak wieloma postaciami, że w większości nie jesteśmy nawet świadomi, gdzie można go znaleźć nie czytając etykiet. 

 

W książce zobaczymy także konsekwencje zbyt wielu spotkań z nim oraz poznamy możliwe alternatywy zastępujące jego najbardziej popularną wersję.

 

 

 

,,Sam Cukier” to pozycja, z którą można zaprzyjaźnić dzieci w wieku przedszkolnym oraz z pierwszych klas szkoły podstawowej. Podzielono ją na wspomniane już przeze mnie wcześniej dwie części, co po pierwszym czytaniu może wydawać się nieco toporne w odbiorze. Merytoryczne fragmenty pod koniec książki są jednak przydatne w trakcie rozmowy z dzieckiem na temat cukru i mogą uzupełnić wcześniejszą część ilustrowaną przy kolejnym czytaniu. 

 

W rozdziale ,,Co warto wiedzieć o cukrze?” dowiemy się więc m.in. czym on w ogóle jest, dlaczego ludzie mają do niego taką słabość, czym jest cukrzyca, do czego i w jakich okolicznościach przydaje się cukier oraz – najważniejsze pytanie – czy jest w końcu dobry czy zły. 

 

,,Sam Cukier” to ciekawa choć nietypowa książka, która porusza istotne zagadnienie i pomoże wyjaśnić najmłodszym, dlaczego ograniczanie słodkich przyjemności jest takie ważne! 🙂

 

Polecam maluchom powyżej 3 roku życia.

Link do strony Wydawnictwa: https://www.studiokoloru.eu/?12,sam-cukier

 

 

Podziel się
Bajkochłonka
No Comments

Post a Comment