Tytuł: Sam Cukier
Autor: Katarzyna Samosiej
Ilustracje: Katarzyna Samosiej
Wydawnictwo: Studio Koloru
Rok wydania: 2020
Objętość: chudzina
Dla kogo: dla najmłodszych , dla tych co sami jeszcze nie czytają, ale dużo już rozumieją , dla samodzielnych w czytaniu
Ocena ogólna: ma dużo zalet
Recenzja:
Kwestia cukru oraz jego szkodliwości, a zarazem niezwykłej popularności we współczesnym świecie pojawia się na świeczniku dość często. Poświęcono mu już kilka rozdziałów w różnych książkach, np. w ,,Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci”, ale ciągle czekam na odpowiednią pozycję, która w całości poświęci się temu zagadnieniu. I oto jest jedna z nich!
,,Sam Cukier” to w pełni autorska książka Katarzyny Samosiej. Prawdopodobnie czytelników zaskoczy jej skład – mamy tutaj w zasadzie takie połączenie picturebooka z częścią popularnonaukową.
Na początku Sam Cukier jak James Bond wprowadza czytelników w jego słodki i trochę niebezpieczny świat. Swoją opowieść rozpoczyna od dnia powstania, czyli tego jak jeszcze był burakiem. Później korzystając z bogatych ilustracji pokazuje, gdzie można go odnaleźć.
Niektóre produkty wydają się dość oczywiste – słodki lukier, błyszczące kostki cukru czy lepki karmel to jego niezaprzeczalne miejsca bytowania. Nasz bohater zdradza jednak, że może pojawiać się także chociażby w serku, budyniu, musztardzie, a nawet w puszce z tuńczykiem! Cukier ukrywa się w tak wielu produktach i pod tak wieloma postaciami, że w większości nie jesteśmy nawet świadomi, gdzie można go znaleźć nie czytając etykiet.
W książce zobaczymy także konsekwencje zbyt wielu spotkań z nim oraz poznamy możliwe alternatywy zastępujące jego najbardziej popularną wersję.
,,Sam Cukier” to pozycja, z którą można zaprzyjaźnić dzieci w wieku przedszkolnym oraz z pierwszych klas szkoły podstawowej. Podzielono ją na wspomniane już przeze mnie wcześniej dwie części, co po pierwszym czytaniu może wydawać się nieco toporne w odbiorze. Merytoryczne fragmenty pod koniec książki są jednak przydatne w trakcie rozmowy z dzieckiem na temat cukru i mogą uzupełnić wcześniejszą część ilustrowaną przy kolejnym czytaniu.
W rozdziale ,,Co warto wiedzieć o cukrze?” dowiemy się więc m.in. czym on w ogóle jest, dlaczego ludzie mają do niego taką słabość, czym jest cukrzyca, do czego i w jakich okolicznościach przydaje się cukier oraz – najważniejsze pytanie – czy jest w końcu dobry czy zły.
,,Sam Cukier” to ciekawa choć nietypowa książka, która porusza istotne zagadnienie i pomoże wyjaśnić najmłodszym, dlaczego ograniczanie słodkich przyjemności jest takie ważne! 🙂
Polecam maluchom powyżej 3 roku życia.
Link do strony Wydawnictwa: https://www.studiokoloru.eu/?12,sam-cukier