Tytuł: Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami
Tekst: Agata Loth-Ignaciuk, Rozala Bisek-Szladowska
Ilustracje: Agata Loth-Ignaciuk
Wydawnictwo: Druganoga
Rok wydania: 2019
Objętość: chudzina
Dla kogo: dla tych co sami jeszcze nie czytają, ale dużo już rozumieją , dla samodzielnych w czytaniu
Ocena ogólna: bardzo przyjemna
Recenzja:
Uczciwie uprzedzam, że po przeczytaniu tej recenzji szybko poczujecie się głodni. Zupełnie tak jak ja, kiedy z radością wertowałam pięknie wydaną i apetyczną książkę ,,Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami” od Wydawnictwa Druganoga.
Jej autorkami są Agata Loth-Ignaciuk oraz Rozala Bisek-Szladowska. W kwadratowej formatem książce pierwsze rozkładówki poświęcone są kluczowym dla tytułowego dania składnikom. Narrator w zabawny sposób opisuje to, w jaki sposób można je otrzymać. Ogólnie zachęca i sugeruje, jakby czytelnik miał sam wysiać zboże i zrobić mąkę lub opiekować się krową i doić mleko. Każdorazowo jednak po tej opisowej i rozwiniętej wskazówce, przechodzi do tej samem konkluzji, że każdy ze składników można też kupić w sklepie.
W zasadzie ,,Wszyscy jedzą naleśniki” jest bowiem książką z przepisami. Autorki zabierają nas w podróż po całym świecie i pokazują jak różne formy może ten mityczny naleśnik przybierać, w zależności od miejsca, w którym jest przygotowywany.
W Polsce na przykład uważa się za najbardziej popularne naleśniki z serem (czy zgodzicie się z tym?), w Hiszpanii wcina się z trzęsącymi uszami filloas, czyli cieniutkie naleśniki z masą kajmakową, a w Indiach – dosa, czyli ogromny naleśnik z nadzieniem ziemniaczano-cebulowym lub z warzywnymi sosami.
W książce nie zabrakło też takich klasyków jak choćby amerykańskie pancakesy, meksykańskie tortille czy rosyjskie bliny.
Każdy przepis ma wyraźny podział na listę potrzebnych składników, krótki opis z czym mamy do czynienia oraz instrukcje krok po kroku z zwizualizowanymi działania ilustracjami.
Ja wypróbowałam już kilka (i choć nie wyglądały może zbyt ładnie, bo żadna ze mnie szefowa kuchni) – smakowały wybornie!
Z ,,Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami” można sobie urządzić Tydzień Naleśnika i wypróbować kilka receptur. To także dobry początek, kiedy dziecko zaczyna interesować się gotowaniem i delikatnie chcemy je zachęcić do własnych eksperymentów. Choć podobno zrobienie dobrego naleśnika to prawdziwe wyzwanie – ćwiczenia od najmłodszych lat powinny osiągnąć pożądany skutek 😉
Polecam tę bogato ilustrowaną i pełną inspirujących smaków książkę dla każdego.
W zależności od zainteresowań, będzie odpowiednia dla dzieci już powyżej 5 roku życia.
Link do strony Wydawnictwa: https://druganoga.com/sklep/659_wszyscy-jedza-nalesniki-ksiazka-z-przepisami