Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci – recenzja

Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci – recenzja

Tytuł: ,,Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci

Autor: Małgorzata Kur

Ilustracje: Małgorzata Kwapińska

Wydawnictwo: Kocur Bury

Rok wydania: 2019

Objętość: chudzina 

Dla kogo: dla tych co sami jeszcze nie czytają, ale dużo już rozumieją , dla samodzielnych w czytaniu 

Ocena ogólna: wybitna

 

 

Recenzja:

Zastanawialiście się może, kiedy po raz pierwszy ugotowano zupę, przyrządzono gulasz czy upieczono stek? Jakie pierwsze zwierzęta były hodowane przez ludzi? Czym są skorzonera i kucmerka? 

 

,,Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci” to propozycja niebanalnej książki kulinarnej od autorki Małgorzaty Kur oraz ilustratorki Małgorzaty Kwapińskiej, z której dowiecie się mnóstwa ciekawostek na temat jedzenia.

 

 

 

 

Pozycja składa się z ponad 20 krótkich rozdziałów, które w telegraficzny sposób przedstawiają najważniejsze fakty dotyczące konkretnego zagadnienia. Co ciekawe, porządek wyznacza tutaj nić chronologiczna, rozpoczynając opowiadanie już od czasów prehistorii. 

 

Autorka nie skupia się wyłącznie na różnicach w jadłospisie, ale poświęca sporo miejsca także na odmienne sposoby gotowania, proces przemiany roślin czy pochodzenie przysmaków. Jestem przekonana, że taka dawka wiedzy będzie przydatna nie tylko dla dzieci, ale również sprawdzi się w przypadku dorosłych! Będzie można sprawdzić na przykład naszą znajomość kaszy – bo czy aby na pewno wszyscy wiedzą, jaką wydobywa się z prosa, a jaką z pszenicy? 

 

Niektóre fakty, które przytacza autorka, mogą sprawić wrażenie niezwykle absurdalnych! Z pewnością takimi ,,kąskami” będzie zabawnie podzielić się ze znajomymi, ale lepiej nie stosować ich w praktyce! Przykładem może być dodawanie bryłek węgla do rosołu, żeby pozbyć się smaku zepsutego mięsa lub traktowanie anyżowych landrynek jako lekarstwa na trawienie! 

 

 

 

 

W kontekście jedzenia nie wolno zapominać także o przyprawach! Która z nich jest najstarsza, kto przywiózł do Europy wanilię oraz na jakim drzewie rośnie gałka muszkatołowa – odpowiedzi na te pytania także zawarte są w lekturze. 

Przy okazji jedzenia, książka porusza także kwestie związane ze zdrowiem. Autorka przypomina też jak wiele lekarstw znajdowało się kiedyś w domowych spiżarniach, a obecnie jak często polega się na chemicznych rozwiązaniach.

Na końcu lektury czeka na lubiących praktykę kilka ciekawych przepisów!

 

,,Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci” to przede wszystkim pozycja, która została napisana prostym i przystępnym dla każdego językiem. Ma niezwykle przyjemną szatę graficzną, estetyczne ilustracje i bardzo sumiennie opracowany temat. 

 

To świetna książka dla dzieci od 5 lat jak i dla wszystkich dorosłych, którzy spędzą przy niej miło czas i nauczą się mnóstwa ciekawych rzeczy!

 

 

Podziel się
Bajkochłonka
No Comments

Post a Comment