fbpx

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu – recenzja

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu – recenzja

Tytuł: ,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”

Autorzy: Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska

Ilustracje: Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński

Wydawnictwo: Dwie Siostry

Rok wydania: 2020

Objętość: więcej niż sto

Dla kogo: dla tych co sami jeszcze nie czytają, ale dużo już rozumieją , dla samodzielnych w czytaniu

Ocena ogólna: wybitna

  

Recenzja:

Wgryźć się w taką książkę to sama przyjemność! Wielkoformatowa, pełna inspirujących aromatów i smaków – historii i opowieści, ludzi, kultur oraz wspomnień, książka, która z pewnością stanie się bestsellerem! 

 

,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to pozycja stworzona przez doskonały duet Aleksandry i Daniela Mizielińskich oraz Natalię Baranowską, która także odpowiada za tekst. 

Autorzy zgotowali nam podróż nie tylko po różnych kontynentach, ale także w czasie, gdzie przekonują jak wiele jest pysznych oblicz kuchni, których jeszcze nie zdążyliśmy poznać. 

 

 

 

Na pierwszych rozkładówkach mamy nietypowy spis treści – dwie strony kuli ziemskiej, na której oznaczono wybrane kraje i numery stron z ich kulinarnymi opisami. Z kolei na następnej widać rozmaite dania oraz podpowiedzi, gdzie można zlokalizować podane przepisy. W ten sposób autorzy stworzyli książkę popularnonaukową oraz kulinarną, jednocześnie!

 

,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to zdecydowanie nie jest książka na jedne posiedzenie. Taką przyjemność warto sobie porcjować! Świetnym pomysłem wydaje się być zorganizowanie dni tematycznych, podczas których zagłębiamy się w historię danego kraju, poznajemy ciekawostki na jego temat, a przy okazji – przyrządzamy tradycyjną, wyszczególnioną przez autorów potrawę.

 

Czytając o Iranie, można zrobić omlet ze świeżymi ziołami (czyli kuku sadzi), inspirując się Japonią – zupę miso lub nigiri, a biorąc przykład z Peruwiańczyków – papas rellenas, czyli krokiety ziemniaczane. W przepisach podany jest potrzebny czas na gotowanie, składniki, ilość porcji oraz oczywiście podzielony na etapy proces przygotowywania dań. 

 

 

 

 

Książka jest skarbnicą wiedzy i pozwala szeroko spojrzeć na różne konotacje kulturowe, polityczne oraz geograficzne. Dzięki umieszczonemu na końcu, chronologicznemu spisowi treści możemy zaobserwować jak powstawały ulubione ciasteczka z miodem i serem czy kiedy sprowadzono ryż do Europy. 

 

Nasz współczesny jadłospis wydaje się czymś niemal oczywistym i pewnie nieczęsto zastanawiamy się jakie mamy szczęście móc jeść pistacje czy nawet chrupać czipsy ziemniaczane – a jednak! Gdyby nie zaangażowanie niektórych osób wiele z tych dań pozostałoby w granicach krajów, w których je wynaleziono. 

 

Dzięki ,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” możemy jeszcze bardziej doświadczać całego bogactwa jakie oferują nam różne zakątki świata, ale także rozbudzać ciekawość w dzieciach i zachęcać ich do samodzielnego, dalszego eksplorowania internetu lub książek w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. 

 

Polecam ,,Daj gryza” wszystkim czytelnikom powyżej 6 roku życia. Książka doskonale sprawdzi się jako prezent nie tylko dla dzieci, ale nawet dla młodzieży lub dorosłych!

Link do strony Wydawnictwa: https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-daj_gryza.html

 

 

Podziel się
Bajkochłonka
No Comments

Post a Comment