Tytuł: ,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”
Autorzy: Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska
Ilustracje: Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Rok wydania: 2020
Objętość: więcej niż sto
Dla kogo: dla tych co sami jeszcze nie czytają, ale dużo już rozumieją , dla samodzielnych w czytaniu
Ocena ogólna: wybitna
Recenzja:
Wgryźć się w taką książkę to sama przyjemność! Wielkoformatowa, pełna inspirujących aromatów i smaków – historii i opowieści, ludzi, kultur oraz wspomnień, książka, która z pewnością stanie się bestsellerem!
,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to pozycja stworzona przez doskonały duet Aleksandry i Daniela Mizielińskich oraz Natalię Baranowską, która także odpowiada za tekst.
Autorzy zgotowali nam podróż nie tylko po różnych kontynentach, ale także w czasie, gdzie przekonują jak wiele jest pysznych oblicz kuchni, których jeszcze nie zdążyliśmy poznać.
Na pierwszych rozkładówkach mamy nietypowy spis treści – dwie strony kuli ziemskiej, na której oznaczono wybrane kraje i numery stron z ich kulinarnymi opisami. Z kolei na następnej widać rozmaite dania oraz podpowiedzi, gdzie można zlokalizować podane przepisy. W ten sposób autorzy stworzyli książkę popularnonaukową oraz kulinarną, jednocześnie!
,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to zdecydowanie nie jest książka na jedne posiedzenie. Taką przyjemność warto sobie porcjować! Świetnym pomysłem wydaje się być zorganizowanie dni tematycznych, podczas których zagłębiamy się w historię danego kraju, poznajemy ciekawostki na jego temat, a przy okazji – przyrządzamy tradycyjną, wyszczególnioną przez autorów potrawę.
Czytając o Iranie, można zrobić omlet ze świeżymi ziołami (czyli kuku sadzi), inspirując się Japonią – zupę miso lub nigiri, a biorąc przykład z Peruwiańczyków – papas rellenas, czyli krokiety ziemniaczane. W przepisach podany jest potrzebny czas na gotowanie, składniki, ilość porcji oraz oczywiście podzielony na etapy proces przygotowywania dań.
Książka jest skarbnicą wiedzy i pozwala szeroko spojrzeć na różne konotacje kulturowe, polityczne oraz geograficzne. Dzięki umieszczonemu na końcu, chronologicznemu spisowi treści możemy zaobserwować jak powstawały ulubione ciasteczka z miodem i serem czy kiedy sprowadzono ryż do Europy.
Nasz współczesny jadłospis wydaje się czymś niemal oczywistym i pewnie nieczęsto zastanawiamy się jakie mamy szczęście móc jeść pistacje czy nawet chrupać czipsy ziemniaczane – a jednak! Gdyby nie zaangażowanie niektórych osób wiele z tych dań pozostałoby w granicach krajów, w których je wynaleziono.
Dzięki ,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” możemy jeszcze bardziej doświadczać całego bogactwa jakie oferują nam różne zakątki świata, ale także rozbudzać ciekawość w dzieciach i zachęcać ich do samodzielnego, dalszego eksplorowania internetu lub książek w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek.
Polecam ,,Daj gryza” wszystkim czytelnikom powyżej 6 roku życia. Książka doskonale sprawdzi się jako prezent nie tylko dla dzieci, ale nawet dla młodzieży lub dorosłych!
Link do strony Wydawnictwa: https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-daj_gryza.html
1 komentarz. Zostaw komentarz
[…] Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu, […]