Tytuł: ,,Yerba mate w tydzień”
Autor: Rafał Przybylok (Czajnikowy.pl)
Zdjęcia: Jadwiga Janowska
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Rok wydania: 2019
Objętość: prawie jak encyklopedia!
Dla kogo: dla samodzielnych w czytaniu
Ocena ogólna: bardzo przyjemna
Recenzja:
Jestem wielką miłośniczką herbat i uważam, że nie ma nic lepszego od kubka parującego napoju w towarzystwie zajmującej książki.
Zauważyłam także wzmożone zainteresowanie nastolatków zdrową żywnością, dlatego w tej recenzji przeczytacie o nowości, która może być świetną pomocą naukową dla osób szukających pysznych inspiracji.
,,Yerba mate w tydzień” to książka znanego herbacianego znawcy Rafała Przybyloka, prowadzącego kanał na Youtubie ,,Czajnikowy.pl”.
Zwraca on w niej uwagę na jeden z bardziej wymagających rodzajów herbat (jak przeczytamy w książce, nie należy jednak na mate mówić herbata), która jednak ma niezwykłe właściwości pobudzające. Jak przekonuje autor, nie trzeba wielu lat studiowania yerba maty, żeby stać się jej znawcą. Wystarczy tydzień (albo i krócej) spędzony w towarzystwie tej książki, żeby być bardziej świadomym konsumentem tego napoju!
Książka składa się na 7 rozdziałów, podzielonych według dni tygodnia, gdzie każdy rozwija jakieś konkretne zagadnienie. W pierwszej części lektury przeczytamy o tym, dlaczego yerba mate nie należy mylić z herbatą, z jakich innych nazw możemy ją kojarzyć, skąd pochodzi, gdzie i jak się ją uprawia. Jest także obszerna część o historii tego napoju oraz wywiady z plantatorami, którzy mnożą szereg zdrowotnych korzyści, płynących z mate.
Autor wypisał także jej rodzaje według miejsca pochodzenia, sposobu obróbki czy postprodukcji.
Należy pamiętać, że yerba mate nie mogłaby istnieć bez specjalnych przyrządów do jej konsumowania. W książce znajdziemy opisy niezbędnych akcesoriów, naczyń oraz instrukcje do samodzielnego wykonania niektórych elementów!
Osobny rozdział jest poświęcony także zasadom dbania o powyższe, co nie zawsze okazuje się prostą sprawą.
Najważniejszą jednak cechą yerba mate, która prawdopodobnie przyczyniła się do powstania tej książki są (oprócz oczywiście smaku) także jej właściwości prozdrowotne.
Napój zawiera wiele odżywczych substancji, minerały, witaminy oraz antyoksydanty.
Książkę wieńczy rozdział o sposobach przygotowania yerba mate oraz najważniejszych zasadach, zebranych punkt po punkcie, które z pewnością przydadzą się każdemu początkującemu miłośnikowi tej rośliny.
,,Yerba mate w tydzień” jest pięknie wydana. Zawiera dużo graficznych zdjęć, które uatrakcyjniają całość.
Język książki jest lekki i czyta się ją niezwykle szybko. Pozycja będzie świetnym prezentem dla każdego zainteresowanego niebanalnymi napojami!
Polecam tę książkę każdemu powyżej 13. roku życia.
Link do strony wydawnictwa: https://nk.com.pl/yerba-mate-w-tydzien/2688/ksiazka.html#.XT70LpMzZE4