Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu – recenzja

Tytuł: ,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”

Autorzy: Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska

Ilustracje: Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński

Wydawnictwo: Dwie Siostry

Rok wydania: 2020

Objętość: więcej niż sto

Dla kogo: dla tych co sami jeszcze nie czytają, ale dużo już rozumieją , dla samodzielnych w czytaniu

Ocena ogólna: wybitna

  

Recenzja:

Wgryźć się w taką książkę to sama przyjemność! Wielkoformatowa, pełna inspirujących aromatów i smaków – historii i opowieści, ludzi, kultur oraz wspomnień, książka, która z pewnością stanie się bestsellerem! 

 

,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to pozycja stworzona przez doskonały duet Aleksandry i Daniela Mizielińskich oraz Natalię Baranowską, która także odpowiada za tekst. 

Autorzy zgotowali nam podróż nie tylko po różnych kontynentach, ale także w czasie, gdzie przekonują jak wiele jest pysznych oblicz kuchni, których jeszcze nie zdążyliśmy poznać. 

 

 

 

Na pierwszych rozkładówkach mamy nietypowy spis treści – dwie strony kuli ziemskiej, na której oznaczono wybrane kraje i numery stron z ich kulinarnymi opisami. Z kolei na następnej widać rozmaite dania oraz podpowiedzi, gdzie można zlokalizować podane przepisy. W ten sposób autorzy stworzyli książkę popularnonaukową oraz kulinarną, jednocześnie!

 

,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to zdecydowanie nie jest książka na jedne posiedzenie. Taką przyjemność warto sobie porcjować! Świetnym pomysłem wydaje się być zorganizowanie dni tematycznych, podczas których zagłębiamy się w historię danego kraju, poznajemy ciekawostki na jego temat, a przy okazji – przyrządzamy tradycyjną, wyszczególnioną przez autorów potrawę.

 

Czytając o Iranie, można zrobić omlet ze świeżymi ziołami (czyli kuku sadzi), inspirując się Japonią – zupę miso lub nigiri, a biorąc przykład z Peruwiańczyków – papas rellenas, czyli krokiety ziemniaczane. W przepisach podany jest potrzebny czas na gotowanie, składniki, ilość porcji oraz oczywiście podzielony na etapy proces przygotowywania dań. 

 

 

 

 

Książka jest skarbnicą wiedzy i pozwala szeroko spojrzeć na różne konotacje kulturowe, polityczne oraz geograficzne. Dzięki umieszczonemu na końcu, chronologicznemu spisowi treści możemy zaobserwować jak powstawały ulubione ciasteczka z miodem i serem czy kiedy sprowadzono ryż do Europy. 

 

Nasz współczesny jadłospis wydaje się czymś niemal oczywistym i pewnie nieczęsto zastanawiamy się jakie mamy szczęście móc jeść pistacje czy nawet chrupać czipsy ziemniaczane – a jednak! Gdyby nie zaangażowanie niektórych osób wiele z tych dań pozostałoby w granicach krajów, w których je wynaleziono. 

 

Dzięki ,,Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” możemy jeszcze bardziej doświadczać całego bogactwa jakie oferują nam różne zakątki świata, ale także rozbudzać ciekawość w dzieciach i zachęcać ich do samodzielnego, dalszego eksplorowania internetu lub książek w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. 

 

Polecam ,,Daj gryza” wszystkim czytelnikom powyżej 6 roku życia. Książka doskonale sprawdzi się jako prezent nie tylko dla dzieci, ale nawet dla młodzieży lub dorosłych!

Link do strony Wydawnictwa: https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-daj_gryza.html

 

 

Poprzedni wpis
Śledztwa Enoli Holmes. Tajemnica białych maków – recenzja
Następny wpis
Labirynt – recenzja
Tags: +10, +100, +11, +12, +13, +14, +15, +16, +17, +18, +6, +7, +8, +9, 2020, Aleksandra Mizielińska, Daj gryza, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu, Daniel Mizieliński, Dwie Siostry, jedzenie, książki bestsellerowe dla dzieci, książki dla dzieci, książki dla dzieci na prezent, książki kulinarne dla dzieci, kuchnia, kultura, Mizielińscy, Natalia Baranowska, podróże, recenzent książkowy, recenzje książkowe, Wydawnictwo Dwie Siostry

1 komentarz. Zostaw komentarz

Skomentuj Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej - recenzja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wpisać prawidłowy adres e-mail.

Moja autorska książka

Pisz recenzje z Bajkochłonką!

Moja autorska książka

Pisz recenzje z Bajkochłonką!

O BAJKOCHŁONCE

Julita Pasikowska-Klica

Moja miłość do książek zrodziła się zanim jeszcze nauczyłam się czytać. Zapach świeżego druku
i szeleszczące kartki pełne przygód były dla mnie tajemnicą, którą chciałam jak najszybciej odkryć.

Na co dzień sięgam po różne tytuły, ale to właśnie bajki mają w mojej biblioteczce miejsce szczególne.

Możesz dowiedzieć się więcej klikając w zakładkę o mnie!

Zapisz się do newslettera Bajkochłonki!

Moja autorska książka

Pisz recenzje z Bajkochłonką!

Losowa recenzja